Recepty přírodní kuchyně

31.8.2014  |  Zdraví

BIRCHER – BENEROVO MÜSLI
2lžíce ovesných vloček(obyčejných, nepřevařených atp.), 2středně velká jablka, 2lžíce pšeničných klíčků, 2lžíce kondenzovaného mléka(či obyčejného zahušteného sušeným), 2lžíce medu, 1/2citronu, 2lžíce nakrájených lískových ořechů či mandlí
Ovesné vločky namoč přes noc ve 4lžících vody, ráno přimíchej citr. štávu s mlékem a pak ostatní složky. Podávej ihned

OVOCNÉ SALÁTY A LA AIROLA
1miska čerstvého ovoce(nejlépe doma pěstovaného bez chemických přísad), hrst syrových ořechů(či slunečnicových semínek), 3-4sušené švestky(či hrst pasírovaných rozinek), 3lžíce tvarohu(nejlépe domácího a nesoleného), lžíce pšeničných klíčků, lžíce oleje z pšeničných klíčků, 3lžíce jogurtu, 2lžíce medu, lžicka citronové štávy
Smíchej ovoce(omyté a osušené), velké pokrájej, sušené švestky namoč, ořechy popřípadě rozemel, přidej lžičku medu smíchanou se lžickou citronové štávy. Přidej pšeničné klíčky a 2 lžíce vody, navrch dej tvaroh rozmíchaný s jogurtem, olejem a lžickou medu. Posyp ořechy. Jez ihned.
Nejvýživnejší a nejvyváženější jídlo, zásobárna vysoce hodnotných bílkovin, obsah všech vit., minerálů a enzymů pro zdraví a krásu. Doporučení: jez denně.

DOMÁCÍ JABLEČNÝ PROTLAK(PYRÉ)
Rozřež jablka, podus s trochou vody do změknutí, protlač(rozmačkej), použij celá jablka, lze přisladit medem.

ZELENINOVÝ VÝVAR
2velké brambory pokrájej na kousky, šálek strouhané či pokrájené mrkve a šálek celeru i s listy, šálek tuřínu, petržele či vršku z řípy
Povař 1/2hod v 1,5l vody, přeceď.
Postící se pacienti začínají den velkým šálkem tohoto čistícího zásaditého nápoje.

EXCELSIOR
Šálek zeleninového vývaru z předchozího receptu, lžíce lněných semínek, lžíce pšeničných otrub
Do zeleninového vývaru namoč přes noc lněné semeno a otruby, ráno ohřej a vypij, lněné semeno v tomto případě nekousej.
Podporuje peristaltiku, dobré na zácpu. Při půstu nutno scedit

ŠÍPKOVÝ ČAJ
Lžíce sušených šípků na šálek, ohřej ale nevař(vit.C se znehodnocuje), nech 15min. stát, přeceď a pij, při přípravě nepoužívej Al ci Fe nesmaltovaných nádob(kovy též znehodnocují vit.C)

ŠVÉDSKÁ ŠÍPKOVÁ POLÉVKA
Povař 5min. vodu s 2lžícemi šípkového prášku na šálek, zahusti lžící kukuričného škrobu, bramborové kaše či sojové mouky na šálek, ještě 3min. povař, oslaď medem, lze přidat mléko či smetanu a posypat pšeničnými klíčky, rozemletými syrovými oříšky či slunečnicovými semínky

ŠÍPKOVÝ PROTLAK
Z čerstvých šípků odstraň stopky a květ, rozpul je a odstraň semínka a chloupky, dej 1/2kg šípků na 1/2l vody, uveď do varu a 10-15min. povař, protlač přes síto či rozmixuj, oslaď medem, jez teplé či studené

VAERLANDOVA KRUSKA
– z 5ti druhů obilí(pro 4osoby)
Lžíce pšenice(celé zrno), lžíce žita, lžíce ovsa, lžíce prosa(jáhly), lžíce pšeničných otrub, lžíce převařených rozinek
Na hrubo rozemleté obilí s otrubami a rozinkami povař 5-10min. ve 2-4dl vody, zabal do utěrky a nech pár hodin ustát, servíruj horkou s mlékem a domácím jablečným protlakem či sušeným ovocem.
Kruska má mít konzistenci husté ovocné kaše, je velice výživná a vydá za celé jídlo

RYCHLÁ NEVAŘENÁ KRUSKA
Dle předešlého receptu, jen místo vaření pouze přelij horkou vodou, nech 1/2hod. stát, servíruj horké.
Je lépe stravitelná, jelikož jsme tepelným zpracováním zachovali obsah enzymů v obilovinách.

POHANKOVÁ KAŠE
Šálek celých zrn pohanky
2šálky vody přiveď do varu, vmíchej pohanku a 2-3min. povař, zmenši přívod tepla a za občasného míchání nech mírně vařit(možno přisolit – mořskou solí nejlépe), když se voda vstřebá, odstavte a nechte 1/4hod. ustát, pohanka nesmí být rozvařená, servírujte horkou se slunečnicovým olejem či s máslem

KAŠE Z PROSA
Šálek jáhel, 3šálky vody, 1/2lžičky medu, 1/2lžičky sušeného mléka
Jáhly propláchni horkou vodou a vodu slij, dej do vody se sušeným mlékem, přiveď do varu a 20min. mírně povař a míchej, odstav, nech stát 1/2hod. či déle, podávej s mlékem, medem, olejem či máslem nebo s domácím jablkovým protlakem
Je jednou z nejvýživnějších kaší na světě, proso musí být při nakupování zářivě žluté(světle šedé či špinavě šedožluté je staré)

KAŠE MOLINO
Lžíce hrubé celozrnné pšeničné mouky, lžíce pšeničných otrub, lžíce celých lněných semínek, 2-3 nakrájené fíky či namočené sušené švestky, hrozinky.
Všemu přidej šálek vody a 5min. vař za stálého míchání, podávej okamžitě s medem, mlékem či domácím jablečným protlakem
Vhodné pro pacienty s oslabeným trávením a se sklony k zácpě

OBILNÁ KAŠE S BRAMBOREM
2 velké syrové brambory, lžíce celozrnné pšeničné mouky, lžíce pšeničných otrub, lžíce pšeničných klíčků, 4šálky vody,
Vodu přiveď do varu, vmíchej mouku a otruby, 2-3min.mírně vař a míchej, nad varnou nádobu dej struhadlo a rychle nastrohej brambory do kaše, promíchej, sundej, nech chvilku stát, podávej horké s mlékem, máslem či smetanou, přimíchej pšeničné klíčky
Vhodné hlavně pro revmatiky.

NAKLÍČENÁ PŠENICE
Po 3 noci dávej zrní do vody pokojové teploty a po 3 dny je rozprostírej tence na mísu či ubrousek, abys zabránil zplesnivení, 3krát denně promývej pod tekoucí vodou, správně mají být klíčky dlouhé jako semínka
Jiná metoda – namoč přes noc do vody, pak je rozprostři dovnitř do vlhké utěrky, kterou občas pokropíš
1-2lžíce pri roztroušené skleróze
Výborné jsou i naklíčené luštěniny či jiná semena

HALVA
Šálek sezamových semínek, 2lžicky medu
Rozemletá semínka promíchej s medem, podáváme je jak jsou či uděláme kuličky, případně obalíme v sezamových semínkách či kokosové moučce nebo v rozemletých slunečnicových semenech

KVAŠENÝ ŽITNÝ CHLÉB(2kg)
8šálků čerstvě namleté celozrnné žitné mouky, 3šálky teplé vody, 1/2šálku kvásku
Smíchej 7šálků mouky s vodou a kváskem, přikryj utěrkou a nech přes noc 12-18hod. na teplém místě, přimíchej zbylou mouku a nech vykynout další 1/2hod. ve vymazaných pánvích, peč 1hod. i déle, je-li třeba, při t 175°C. Trochu těsta nech v lednici pro příště. Na první chléb je třeba opatřit kvásek v pekárně.

DOMÁCÍ JOGURT
Sebrané mléko ohřej skoro k bodu varu, přimíchej 2-3 lžíce jogurtu, dej přes noc do termosky, nech trochu jogurtu na příště.

DOMÁCÍ KEFÍR
Trochu kefíru přimíchej do mléka a nech přes noc v pokojové teplotě, kefírová kultura vydrží do nekonečna, když si pokaždé trochu necháš – „kefír mládí“

DOMÁCÍ KYSELÉ MLÉKO
Syrové nepasterizované mléko ohřej ponořením lahve do teplé vody na teplotu těla, vmíchej lžíci jogurtu, přikryj ubrouskem a dej na teplé místo na 24hod., nech lžíci kyselého mléka na příště

DOMÁCÍ TVAROH
Ohřej domácí kyselé mléko na t kolem 60°C, ne více než 70°C a slij syrovátku. Sraženina je výborný čerstvý tvaroh, je-li tvrdý, mužeš jej smíchat se sladkou či kyselou smetanou. Platí pravidlo, čím více mléko ohřejete, tím tvrdší tvaroh dostanete. Syrovátku nevylévej – je výživným omlazovacím nápojem.

DOMÁCÍ KYSELÉ ZELÍ
Do dřevěného či kameninového sudu napěchuj rukama či nohama zelí nastrouhané na tenké plátky, po každých 10-15cm přisyp bobulky jalovce, kmín, listy z černého rybízu, zelené papričky, cibuli apod., přidej min. 50g mořské soli na 10kg zelí.
Když je celý sud napěchovaný tak, že v zelí není žádný vzduch, přikryj zelí lněným plátnem a dřevěnou deskou a zatěž těžkým kamenem, aby byla deska pod vodou. Dej na 3 – 4 týdny do t nad 20°C. Občas desku vyndej a plátno i kámen omyj od pěny či plísně. Pak zelí uskladni v chladu. Nejlépe je jíst jej syrové. Pij i štávu. Do zelí nestrouhej koštál(dusičňany).

DOMÁCÍ KYSELÉ OKURKY
Malé, čerstvé, tvrdé okurky dej přes noc do vody, pak je osuš a dej do dřevené kameninové či skleněné nádoby a přisyp pár listů z černého rybízu, třešně, hořčičná semena a koprovou nať, převař dostatečné množství slané vody(asi 130g mořské soli na 5l vody) a po vychladnutí ji nalej na okurky, přikryj lněným plátnem a prkénkem, zatěž kamenem(prkénko je pod vodou).Na 1týden dej na teplé místo, pak do chladu. Hotové asi za 3-4 týdny.

RÝŽE S OVOCEM
Rýži propláchni, v dostatku vody povař 1-2min., z povrchu vody seber usazený šlem, rýži s vodou slij přes síto, opět rýži zalij dostatkem vody a krátce povař, aby byla mírně tuhá, po uvaření vodu opět slij a popř. nech na mírném ohni krátce vyschnout, do rýže přidej kousky svařeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, broskve, ryngle, rozinky, sušené švestky ap.).
To vař několik min. ve vodě a to do okamžiku, kdy u jablek praskne slupka, vodu slij, ovoce zbav stopky, bubáků, starší oloupej. Ovoce smíchej s rýží(ne kovem).
Lze přidat trochu medu a skořice.

JABLEČNÝ OCET
Používání uměle vyrobeného octa je absolutně nezdravé, neboť nám naleptává střevní sliznice. Prostým okyselením pomocí jablečného octa(stačí brát každých 7hod. lžičku) dosáhneme odvrácení mnoha nemocí.
Vezmi slupky jablek, naplň do lahve a zalij cukrovou vodou, tak jak připravuješ víno, přidej několik bukových hoblin a nech kvasit při otevřeném hrdle, maximálně přikryj rouškou, po 3týdnech stáhni, ještě nech vyčistit a znovu stáhni.
– k ochucení salátů
– při svědění hlavy a vypadávání vlasů omývej pokožku octovou vodou
– při vysokém krevním tlaku ber 2lžičky ke každému jídlu
– pravidelné užívání zabraňuje zvápenatění cév(3krát denně 2lžičky)
– pásový opar potírej octovou vodou či smíchej se šťávou z netřesku a též potírej
– křečové žíly potírej neředěným octem několikrát denně
– plísně na nohou potírej tinkturou z vlaštovičníku a šalvěje, míchej 1:1 s octem

POTRAVINOVÝ ČAJ
– zlepšuje krevní oběh, na dobrou náladu, povzbuzuje při duševním vyčerpání, při únavě a depresích

15dílů nať dobromyslu obecného zbíraného v době květu, 5 natě meduňky lékařské, 5 list maliníku, 3 květenství bezu černého, 3 nať třezalky tečkované (v květu), 2 listu a květenství jahodníku (ne zahradního), 2 natě řebříčku obecného (z travnatých ploch), 2 listu jitrocele kopinatého (travnaté plochy), 2 natě kontryhele ( doba květu), 1 heřmánku pravého, 0,5 natě mařinky vonné (bukové lesy), 0,5 listu podběle léčivého (vlhká místa), špetka ruského čaje na 0,5l čaje.

Na 1l čaje je potřeba lžíce směsi. Vyluhuj v horké vodě alespoň 5min., sceď, okysel citronovou šťávou a oslaď medem. Čaj se může pít jako součást snídaní či ostatních jídel (neuškodí denně litr i více).

Dle individuálního zájmu lze v době chřipkových onemocnění doplnit květenstvím bezu (až 5 dílů), dále pak 1 díl lipového květu a 0,1 majoránky.

ČAJ K PRODLOUŽENÍ ŽIVOTA
– posiluje nervy, ztracenou odolnost a je univerzálním lékem

8 lotů (lot=17,5g) bažankové šťávy a hořcových kořínků, 2 loty pelyňku, 1/2 kosatcových kořínků, 2 pilátové šťávy, 12 nejlepšího medu, 1/2 mázu (máz=1,87l) bílého vína.

Nejprve rozkrájej hořcové a kosatcové kořínky, dobře promíchej a vlož do kamenného hrnce. Vlij víno a hrnec ovaž tak, aby se víno nemohlo odpařovat. Vše nech stát na slunci či v horkém popelu a často tím zatřep. Po 34hod. přeceď výtažek přes čisté plátno, ale nevytlačuj jej, přilej k němu bažankovou a pilátovou šťávu, med a pelyněk v prášku. Převař a vytvořenou pěnu odstraň. Čaj pomalu přeceď do porcelánové mísy, nech vychladnout, slij do lahví a uschovej v teple. Používej 2 lžíce denně na lačný žaludek, snídej až hodinu poté.

Poruchy životního stylu – nedostatek pohybu, shon a spěch
– nedostatečný odpočinek a zotavení
– nemírné užívání tabáku, alkoholu, drog, kávy apod.

Dobře vyvážená strava:
– obilní produkty(celozrnné obilí, rýže, pšenice, ostatní semena a výrobky z nich
– mléko a mléčné výrobky(sýry, tvaroh, acidofilní mléko – nepasterizovat)
– zelenina, ovoce(hojně syrové, nové brambory loupej po uvaření – s klíčky však loupej vždy)
– maso, ryby a vajíčka mohou doplnit tuto stravu, ale každodenní použití je zbytečné
– nerafinované, za studena lisované rostlinné oleje, bohaté na nenasycené mastné kyseliny
– med nahrazuje bílý cukr a sladkosti
Rostlinná strava by měla být doprovázena užíváním mléčných produktů, ořechů, sójových bobů, lněných semínek, slunečnicových semen, jedlého droždí, ovocných štáv apod. Starší lidé by měli užívat více medu a vitamínů, vystříhat se přejídání(hlavně živočišné tuky) a omezit sůl

CIBULE
Patří mezi nejvhodnější jídla pro člověka.
Nevař v hliníkových nádobách a tlakovém hrnci, používej smaltované nádobí

PYL
Obsahuje bílkoviny, cukry, tuky, minerální látky i vitamíny.
Dezinfikující a antibiotický, při zbytnění prostaty u mužů hemeroidech a při zánětech močových cest, při onemocnění zažívacího ústrojí – záněty tenkého střeva, postižení střeva tlustého, průjmy, zácpy, při nechutenství a dětském neprospívání, při těhotenství, bolestech hlavy, při poruchách rohovatení nehtů, růstu vlasů, nemoci z ozáření, prospívá zažívacímu traktu, ničí škodlivé bakterie ve střevech, pomáhá při asimilaci a eliminaci živin, rychle vyvíjí protihnilobný účinek a tím přispívá k dobrému stavu trávicího systému, při neurastenii a rekonvalescenci jako celkové tonikum, při chronické bronchitidě, astmatu, artritidě, roztroušené skleróze, žaludečních vředech a prvních příznacích stáří aj
Denní dávka pro dospělého je 20g, 12g pro děti staré 3-5 let.

Pylová zrna je nutno předem narušit prokvašením:
1kg pylu důkladně rozetři v medové vodě(0,25l převařené vody a v ní rozpustíme a krátce povaříme 0,15kg medu), pyl přidáváme při vychládávání, dbáme na čistotu, ukládáme do sklenic, udusáme, zatížíme a necháme 3 dny v t 30-40°C, pak utěsníme, uzavřeme a zmrazíme

Špinavý med – med s pylem
Pyl v čisté formě – švédský preparát Cernitin

MATEŘÍ KAŠIČKA
Antibakteriální a antivirový účinek(zvláště proti streptokokům B.Coli a stafylokokům), místní aplikace mateří kašičky způsobuje, že rány se hojí 2krát rychleji, prevence na rakovinu

MED
– lepší než-li cukr(jako jídlo), zvláště tmavé druhy jako pohankový
– při revma, artritidě, zvláště v kombinaci s octem z jablečného moštu.
– při nemocích jater a ledvin, dýchacího a trávicího systému, srdeční slabosti, infekčních nemocech, nachlazení, špatné cirkulaci krve a špatné pleti.
– externí aplikace na vředy, boláky, urychluje jejich hojení
– výborný proti bakteriím
Používej jen med syrový(ani jej nedávej do horkého čaje ap.). Ohřívání ničí vitamíny a enzymy. Dávej přednost tmavým medům. Skoncuj s konzumací bílého cukru – nahraď jej medem.
Mléko s medem je jednoduchý, ale účinný prostředek, obsahuje vit.B12 a nejkvalitnejší bílkovinu Kasein.

ZINEK
– jeho deficit se projevuje hypogonadismem, špatným vývinem pohlavních orgánů, zbytněním prostaty aj. degenerativními změnami.
– hlavně v ústřicích, slanečcích, cibuli, tykvových a slunečnicových semínkách

TYKVOVÁ SEMENA
– jediný efektní prostředek z oblasti výživy na prostatu, obsahuje základní výživu pro reprodukční orgány

Vit.E
– důležitý pro normální produkci pohlavních hormonů, může zabránit sterilitě, potratům, symptomům přechodu
– pšeničné klíčky a olej z nich, květák, tuřín, špenát(zelená zelenina), mléko a produkty z něj či tablety(denně 100-600m.j.)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •